Roosmarijn (pijler Jeugdwerk)

Even voorstellen: Roosmarijn

Roosmarijn van Baarsen

Ik ben Roosmarijn. 26 jaar, vier jaar geleden afgestudeerd in Kinder en Jeugd Psychologie en sinds kort in de rol van YEO gekropen. Een nieuw avontuur in een voor mij totaal nieuwe organisatie. Het gevoel van welkom zijn, ruimte krijgen om mezelf te ontwikkelen en dat in te brengen wat ik te geven heb, maakte dat ik besloot om binnen de YMCA aan de slag te gaan. Ons overkoepelende doel als YEO's is meer verbinding te creëren binnen de YMCA, opdat ieder meer bewust is van het grotere geheel en samenhang voelt in wat ieder beweegt om zich voor de YMCA in te zetten. Voor de pijler jeugdwerk ga ik me op een lokale club de komende tijd bezighouden met de nieuwe werkstijl die is gestart: jeugdwerk nieuwe stijl. We staan nog aan het begin, maar de duik is genomen.


Een einde en een nieuw begin

Januari

2015 is voorbij en 2016 is alweer begonnen.
De tijd van loslaten en opnieuw beginnen. Ook voor mij is het een periode van afsluiten en ruimte maken voor een nieuwe start. Per februari zal ik stoppen als YEO en beginnen met een nieuwe baan als trainer op de universiteit van Leiden. Ontzettend fijn en ook erg jammer tegelijkertijd. Want de YMCA is ondertussen een fijn en warm nest

Lees meer: Roosmarijn (pijler Jeugdwerk)

Erik (pijler Leiderschap)

Even voorstellen: Erik

Erik van Stokkum

Mijn naam is Erik van Stokkum, 24 jaar oud uit Veenendaal. Momenteel druk bezig met de afstudeerscriptie voor mijn opleiding Vrijetijdsmanagement. In mijn vrije tijd ga ik graag sporten of bezoek ik mooie festivals. Pas sinds een paar maanden ben ik bekend met de organisatie YMCA. Binnen de organisatie ga ik me als YEO inzetten voor de pijler YSocialBusiness. Nadat het traject vorig jaar voor het eerst succesvol is doorlopen zal het dit jaar een vervolg krijgen. Het is een spannende en mooie uitdaging om er samen met de andere YEO’s een mooi jaar van te maken waar ik veel zin in heb.


Halverwege

Maart

Wauw, inmiddels ben ik al zes maanden actief binnen de YMCA. De tijd vliegt ontzettend snel. Het is als de dag van gisteren dat de eerste kennismaking met de organisatie en de nieuwe collega's plaats vond. Tijdens het schrijven van dit blog probeerde ik voor mezelf terug te halen wat we het afgelopen jaar allemaal gedaan en ondernomen hebben. Hoe langer ik nadacht hoe meer er me te binnen schoot en zelfs dan ben ik vast nog wel wat dingen vergeten.

Op kantoor hoeven we ons nog verre van te vervelen. Er liggen ontzettend veel projecten die opgepakt kunnen worden en daarom moeten er soms ook keuzes gemaakt worden. Inmiddels zijn we als YEO's druk bezig met de voorbereidingen van het ledencongres op 18 juni. Een congres waar we zoals gewoonlijk terugkijken op het afgelopen jaar, maar ook vooruitkijken en er samen een gezellige tijd van gaan maken. Het is erg interessant en leerzaam om tijdens de voorbereidingen te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van het congres. Voornamelijk de verplichte onderdelen van zo'n congres waren voor mij eerst nog onbekend.

Daarnaast ben ik druk bezig met YSocial Business. Afgelopen periode hebben we de allereerste open dag gehad, wat volgens mijzelf en mijn mede organisatoren een groot succes was. Voor dit seizoen staan er nog vier andere dagen op de planning waarvan de eerste zal plaatsvinden op 19 maart. Voor meer informatie over deze en de andere dagen: https://ysocialbusiness.wordpress.com/agenda/

Dit blog heb ik met veel plezier en onder het genot van een heerlijke kop koffie geschreven terwijl de zonnestralen door het raam naar binnen vallen. Gevoelsmatig is het nooit winter geweest, maar begint nu de lente toch al aardig te beginnen. Op naar de volgende 6 maanden als YEO binnen de YMCA. Dan loopt mijn contract af, maar iets zegt me dat ik op een of andere manier nog bij de organisatie betrokken ga blijven.

Over een maandje met nieuwe updates en ervaringen van mijn kant!

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben kunt u altijd mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Een terug-vooruitblik

Januari

Inmiddels is het alweer 2016, dus natuurlijk allereerst de beste wensen voor dit nieuwe jaar! Voor velen begint het jaar met terugkijken, uitbuiken en goede voornemens voor het jaar dat komen gaat. Traditioneel stromen de aanmeldingen bij sportscholen binnen van mensen die dit jaar eindelijk willen gaan beginnen met afvallen. Er is dan sprake van de zogenaamde ‘januaridrukte’ in de sportschool. Deze is in februari alweer over omdat 95% van de mensen inmiddels weer is afgehaakt. Vaak zijn de intenties goed, maar de uitvoering minder. Maar om in de geest

Lees meer: Erik (pijler Leiderschap)

Mariëtte (pijler Activiteiten voor kinderen met een hulpvraag)

Even voorstellen: Mariëtte

Mariette Beens

Mijn naam is Mariëtte Beens, ik ben een trotse Zwollenaar die sinds twee jaar is 'bevangen' door YMCA Nederland en haar mensen. Ik ben de opleiding CMV aan het afronden en ondertussen pak ik graag van alles op wat mij motiveert, zoals deelnemen aan het Young Executive Board. Binnen de YMCA ben ik vooral betrokken bij de Y Camps en daarom zal ik de pijler kinderen met een hulpvraag vertegenwoordigen. Er liggen veel kansen binnen de organisatie. Ik sta dan ook te popelen om hier een start mee te maken. Door middel van de blog wil ik jullie iedere maand een kijkje geven in waar ik mee bezig ben, waar ik tegenaan loop en wat er speelt binnen de pijler. Ik hoor graag jullie reacties hierop!


Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Maart

"Ik ben een kerel van 47 die alle moeite moest doen om zijn waterlanders binnen boord te houden toen ik hoorde dat mijn dochter op vakantie kon."

Naast de oude vertrouwde vakantiekampen waren er in het afgelopen seizoen nieuwe kampen in de meivakantie. Deze waren speciaal voor een organisatie waarvan een aantal werknemers in de schuldsanering zitten. Een vakantie zit er voor deze mensen en hun gezin meestal niet in. De zin hierboven was een reactie van een vader van een deelnemer. Wat is het toch fijn als je mensen blij kunt maken! In het komend seizoen wil Y Camps wij dit concept uitbreiden. Andere organisaties krijgen ook de mogelijkheid om kampen aan te bieden aan hun werknemers. Het wordt daarom een hele nieuwe doelgroep. De naam voor deze kampen is op dit moment Werkgeverskampen, maar wanneer je de nieuwsbrief ontvangt zal je zien dat Inge hard op zoek is naar een nieuwe pakkende naam. Heb je enig idee?

Het gaat al goed met de aanmeldingen van vrijwilligers. Sommige kampen zijn al 'veilig' doordat hele teams zich in een keer aanmelden. Op dit moment zijn er 33 nieuwe en 64 ervaren vrijwilligers. Twee nieuwe mannen hebben zich aangemeld. We zijn natuurlijk erg blij met de vrouwen, maar mannen als jullie dit lezen… we zijn ook op zoek naar jullie! Aankomende zaterdag is het een YMCA-dag op de Ernst Sillem Hoeve. Niet officieel, maar er vinden die dag drie YMCA activiteiten plaats: een vluchtelingenconferentie, een afsluiting van het project 'Kinderen, mij een zorg' en Y Camps organiseert een hoofdstaf- en coachdag. Vrijwilligers die hoofdstaf of coach zijn spelen binnen de kampen een belangrijke rol, vooral op de momenten dat er een knoop doorgehakt moet worden. Op 12 maart zullen zij extra trainingen krijgen om het jaar goed te kunnen starten.

En dan de deelnemers. Ook met deze aanmeldingen mogen we niet klagen. Bij de meeste doelgroepen zijn er op dit moment al meer aanmeldingen dan vorig jaar. Bij Y Kids zelfs meer dan vier keer zoveel! Voor het Tandemweekend zijn we nog hard op zoek naar mensen die als voorrijder mee gaan. Als voorrijder fungeer jij als de ogen van de achterrijder: iemand met een visuele beperking. Hierdoor kan deze persoon toch een fietsvakantie meemaken.

Ook op het kantoor zijn er nieuwe aanwinsten bij: Renske en Henriëtte. Renske is de vervangster van Jantineke. Haar kennen we al van twee jaar geleden, toen zij ook al voor Jantineke inviel. Renske is een communicatie- en marketingtijger die vol energie en nieuwe ideeën zit. Henriëtte is student aan de opleiding Pedagogiek en zij is de komende tijd de meest stabiele factor op het hoofdkantoor met haar aanwezigheid van vier dagen per week :). En ze kan nog meer, want zij heeft ook de nieuwe flyer van het Tandemweekend ontworpen.

Met deze aanvulling van het team gaan we het komende seizoen in en daar zijn we erg blij mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Obstakels

Februari

We zijn alweer halverwege de maand, dus ik heb de deadline niet gehaald… Sorry! 

Waar zijn we dan allemaal mee bezig, vraag je je misschien af?
Dat is een goede vraag. In de afgelopen maanden zijn we tegen heel wat obstakels aangelopen. Dit is natuurlijk te verwachten wanneer je nog maar kort een nieuwe functie bekleed en dit ook nog maar sinds die aantal maanden in het leven geroepen is. Voor ons en voor de organisatie is het dus erg aftasten, veel overleggen en afstemmen. En veel aha-momentjes.
Leermomenten voor volgend jaar, zullen we maar zeggen. En omdat dit al snel dichterbij komt, zijn we bezig met

Lees meer: Mariëtte (pijler Activiteiten voor kinderen met een hulpvraag)

Ingrid (pijler Internationalisering)

Even voorstellen: Ingrid

Ingrid van Houwelingen

Ik ben Ingrid van Houwelingen, ik ben 26 jaar en ik heb zojuist de master Interventiecriminologie afgerond. Als nieuwkomer op de arbeidsmarkt wil ik graag ervaring opdoen met het bedenken en uitzetten van (sociaal) beleid en daarom ben ik begonnen als YEO bij de YMCA. Het komende jaar zal ik me onder andere bezighouden met het aanbrengen van structuur in de pijler Internationalisering en het formuleren van overkoepelende doelstellingen, zodat er meer samenhang komt binnen deze pijler. Daarnaast wil ik me samen met mijn mede-YEO’s richten op het creëren van (meer) verbinding tussen de verschillende pijlers van de YMCA.


Afscheid

Maart

Mijn laatste blog-update is alweer enige tijd geleden en in de tussentijd zijn er een hoop ontwikkelingen geweest. Eén ervan is dat ik ben aangenomen als junior onderzoeker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en ik daarom per 1 april ga stoppen als YEO.

Eén van mijn redenen om YEO te worden was dat ik ervaring wilde opdoen met het bedenken en uitzetten van (sociaal) beleid. Mijn belangrijkste doel was meer samenhang creëren in de pijler internationalisering door het aanbrengen van structuur en het formuleren van overkoepelende doelstellingen. Op dit gebied zijn de afgelopen maanden zeker stappen gemaakt. Zo is al het internationale nieuws ondergebracht in één maandelijkse nieuwsbrief (waarvoor je je hier kunt aanmelden) en is de werkgroep Internationalisering met veel enthousiasme van start gegaan. Janette (voorzitter) Judith (penningmeester) en Matthijs (algemeen bestuurslid) zullen een aantal van mijn taken oppakken en verder gaan met het aanbrengen van structuur binnen de pijler.

Ik heb YMCA leren kennen als een dynamische organisatie die bestaat uit enthousiaste en betrokken leden/vrijwilligers/werknemers en waar veel ruimte is voor eigen initiatief. Het is voor mij een leerzame periode geweest en ik wens mijn mede-YEO’s, de werkgroep internationalisering en de YMCA het beste!


 

Een vliegende start van 2016

Januari

De drukke feestmaand is nog maar net achter de rug, maar januari 2016 is al minstens zo vol gepland! Deze maand zullen namelijk gesprekken plaatsvinden met de kandidaten voor de werkgroep internationalisering. Ook help ik mee aan het formuleren van een reactie op de Draft Strategy van YMCA Europa en leggen we de laatste hand aan de vernieuwde internationale nieuwsbrief die eenmalig verstuurd zal worden aan alle abonnees van de @clusief.


Een leuk nieuwtje is dat we vanuit Noorwegen een uitnodiging hebben gehad om deel te nemen aan de Global Week 2016. Lijkt het je leuk om deze 5-daagse leiderschapstraining te volgen in Oslo, houd dan deze webpagina in de gaten. Hier zal binnenkort een oproep verschijnen.

2016 begon voor ons YEO’s ook met minder leuk nieuws: Roos gaat ons helaas verlaten aan het eind van deze maand, omdat er een nieuwe uitdaging op haar pad is gekomen. Hoewel ik dit jammer vind en haar input zal missen, begrijp ik haar keuze heel goed en wens ik haar heel veel succes!


Internationale nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ en een vervolg op de training in Roemenië

December

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik als YEO betrokken ben bij de vorming van de werkgroep internationalisering. Inmiddels staat de vacature hiervoor online. Lijkt dit je een leuke uitdaging, stuur dan voor 23 december een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook vertelde ik dat ik me bezig zou gaan houden met alle media-uitingen die betrekking hebben op de internationale activiteiten van YMCA Nederland. Samen met de makers van de nieuwsbrief ‘YMCA Jongerenreizen’ heb ik daarom besloten om deze nieuwsbrief vanaf januari 2016 uit te breiden met ander internationaal nieuws. Zo zal er in de eerste internationale nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ te lezen zijn over de belevenissen van Simone en Robèrt. Zij waren een aantal weken geleden in Vietnam in verband met de solidariteitsactie. Verder zal in de nieuwsbrief voortaan ook nieuws over internationale trainingen, vrijwilligersactiviteiten in Europa, en YMCA uitwisselingen staan. 


In mijn voorgaande blog schreef ik ook over de training in Roemenië, waaraan ik begin oktober deelgenomen heb. Aan het eind van deze training kregen alle deelnemers de opdracht om aan de hand van het geleerde zelf een activiteit te organiseren in eigen land. Afgelopen maandag heb ik daarom een workshop over communicatiestijlen gegeven aan mijn mede-YEO’s. Aan de hand van de ‘marshmallow challenge’ (klik hier voor meer informatie) hebben we onze persoonlijke communicatie stijl profiel leren (her)kennen, met als doel onze communicatie met elkaar en anderen naar een beter niveau te kunnen tillen.

Komende tijd zal ik voornamelijk richten op de vorming van de werkgroep Internationalisering en op het verzorgen van de media-uitingen over de internationale activiteiten. Wil je zelf iets kwijt over je internationale YMCA ervaringen, of heb je andere tips, neem gerust contact met me op!


 

Een eerste indruk

November

Begin oktober ben ik naar Cluj-Napoca in Roemenië geweest om daar deel te nemen aan de 10-daagse training ‘Empowering youth, Strengthening communities’. Deze training werd georganiseerd door YMCA Roemenië en er waren deelnemers uit Albanië, Oekraïne, Bulgarije, Servië, Engeland, Portugal, Spanje, Italië en Polen. De training was een interessante ervaring voor mij. Het heeft mij een indruk gegeven van waar YMCA’s uit andere landen mee bezig zijn en ik heb mijn netwerk uit kunnen breiden met internationale contacten. Altijd handig als YEO Internationalisering!

Verder ben ik als YEO betrokken bij de vorming van een werkgroep Internationalisering. Deze werkgroep gaat alle activiteiten van YMCA Nederland op Internationaal gebied monitoren. Tevens denken zij na over de visie en strategie binnen de pijler en stellen zij zowel het korte termijn als het 3-jarige internationale beleid en de bijbehorende begrotingen op. Naast het vormen van deze werkgroep ga ik me ook bezighouden met alle media-uitingen die betrekking hebben op de internationale activiteiten van YMCA Nederland.

Daarnaast heb ik met Roos (YEO jeugdwerk) het plan opgevat om een uitwisseling te organiseren tussen een lokale jeugdclub uit Nederland en een jeugdclub uit een ander Europees land. De opdracht naar aanleiding van de training in Roemenië is namelijk om deze ervaring in te zetten om een project op te starten in je eigen YMCA. Er is nog geen concreet plan, maar we zijn hierover in gesprek met YMCA Portugal en YMCA Engeland.

Er staat voor de komende periode in ieder geval genoeg op stapel!