Genomineerden YIP Award 2017

De volgende projecten en personen zijn genomineerd voor de YIP Award 2017. Hieronder lees je, in volstrekt willekeurige volgorde, welke 10 projecten dit jaar zijn genomineerd. Stemmen op je favoriete project kan hier: https://nl.surveymonkey.com/r/2J9QVRW (uiterlijk tot en met 9 juni 23:59 uur!)

1. YMCA Ypenburg met bouwdorp, tandem-weekenden en oprichten van zelfstandige vereniging
YMCA Den Haag Ypenburg is een jonge gezellige vereniging waar niks moet, maar alles kan. In augustus 2015 hebben we onze eerste activiteit georganiseerd, op dit moment hebben we bijna elke twee weken blije kinderen, ouders én leiding over de vloer. Met de huttenbouwweek, een tandenweekend, een knutselclub en alle andere mogelijke activiteiten doen we alles voor iedereen. Géén leeftijdsgrens, iedereen is welkom! Dát is volgens ons de YMCA.

2. Ernst Fortunati, vrijwilliger van YMCA Scheveningen
Ernst Fortunati wordt dit jaar 60 en is al meer dan 10 jaar vrijwilliger bij YMCA Scheveningen.
Ooit begonnen als bloemenverkoper en uitgegroeid tot sociaal werker bij een gemeentelijke welzijnsorganisatie. Ernst is één van de vrijwilligers die zich koste wat het kost wil inzetten voor het welzijn van de deelnemers. Per week is Ernst zo’n 16 uur met plezier actief als vrijwilliger bij YMCA Scheveningen als docent gitaar, ukelele, peuter- en kleutermuziek, maar hij doet ook de instrumentenbeheer en inkoop hiervan. Elke week geeft hij in zijn eentje meer dan 50 leerlingen les, vooral kinderen, en hij drinkt na de les graag een kopje thee met de ouders. Ook is hij voor onze jongere (betaalde) docenten een senior voor raad en daad. Ernst is nooit chagrijnig en hij is altijd bereid iedereen te helpen. Hij ziet altijd het goede van de mensen. Iedereen is in zijn ogen gelijk en daarom is hij ook een gewaardeerd man. Met name zijn zelfgeschreven liedje ‘’koekjes’’ is zeer geliefd bij ieder die dit hoort.

3. Simone Labee, Solidariteitsactie
Elke 3 á 4 jaar houdt YMCA Nederland een Solidariteitsactie. Dit is een inzamelingsactie voor een doel gelieerd aan een YMCA elders in de wereld. In de periode 2015-2017 is dit de YMCA Love School in Dalat City, Vietnam. Simone Labee heeft zich als vrijwilliger drie jaar lang hard gemaakt voor dit doel.
De YMCA Love School in Dalat City voorziet sinds 1997 straatkinderen, weeskinderen, kinderen van immigranten en kinderen uit gebroken gezinnen van 6 tot en 20 jaar van basisonderwijs. Deze kinderen kunnen overdag niet naar school: ze moeten werken om in hun onderhoud te voorzien. Aan het eind van de middag of ’s avonds komen ze naar de YMCA Love School om onderwijs te volgen.
De Love School verliest haar huidige gebouw en wordt dakloos. Om het onderwijs voor al deze kinderen te kunnen voortzetten is een nieuw gebouw nodig. Om dat nieuwe gebouw te realiseren is zo’n  €25.000,- nodig. Simone Labee heeft als kartrekker al ruim €16.000,- opgehaald. Een enorme prestatie die een YIP Award verdient!

4. Masterclass-organisatoren
De YMCA Masterclass (voorheen: Kaderkern) is een eenjarig opleidingstraject voor YMCA-vrijwilligers die meer willen en kunnen betekenen voor de YMCA. Enerzijds worden enthousiaste vrijwilligers hiermee beloond voor hun inspanningen, door gratis trainingen, het ontwikkelen van leiderschap en gezellige weekenden in de accommodaties van de YMCA. Anderzijds worden zij opgeleid tot organisatie-brede ambassadeurs van de YMCA.
De collectieve identiteit van de YMCA wereldwijd is gecentreerd rondom het begrip youth empowerment. In het kader van youth empowerment is de YMCA Masterclass een programma waarin het actieve vrijwilligers binnen YMCA Nederland de kans geeft om zich verder binnen de YMCA te ontwikkelen en hun krachten en talenten in te zetten voor de projecten die zij binnen de Masterclass op zich nemen.5. Niet Omdat Het Moet (kamp van Y Camps en Diabetes Vereniging Nederland)
Vorig jaar zijn Y Camps en Diabetes Vereniging Nederland gestart met het project “Niet Omdat Het Moet”. We organiseren kampen voor jongeren met diabetes in de leeftijd van 16 tot 21 jaar. Onder deskundige begeleiding van ervaren stafleden kunnen deze jongeren op een verantwoorde manier een weekendje weg. We organiseren activiteiten zoals we op ieder kamp van Y Camps doen, waarbij we rekening houden met de diabetes van de deelnemers. Daarnaast leren ze veel van elkaar door hun verhalen en ervaringen. Ook voor hun ouders is het fijn dat de jongeren eens lekker een weekendje weg kunnen (zoals zovelen op die leeftijd doen) maar dat er wel begeleiding bij is die weet wat er gedaan moet worden mocht er onverhoopt toch iets niet zo goed gaan.

6. Escaperoom van het Stokperdje in Zundert
BAM! De deur slaat met een harde klap dicht, je kijkt om je heen en ziet een klok langzaam aftellen van 60 minuten naar 0. Dan besef je: je zit opgesloten en krijgt 1 uur de tijd om samen met je vrienden te ontsnappen. Welkom in de Escaperoom van ’t Stokperdje.
De puzzels verzinnen die de kinderen in de escaperoom moesten oplossen en vervolgens zien hoe de kinderen hiermee aan de slag gaan en zich vermaken, dat is de reden dat wij dit als ’t Stokperdje zijn gaan doen. Het was een gok of het zou aanslaan, het is een grandioos succes geweest, wat we zeker vaker gaan doen.

7. Tri-axY werkgroep
Tri-axY is hét interactieve spel voor jong en oud, dat nu al 30 jaar gespeeld wordt binnen de YMCA. Spelend vanuit het eigen clubhuis gaan de deelnemers een nek-aan-nekstrijd aan met diverse andere clubs in Nederland. Met de leukste opdrachten en thema’s is het altijd een groot succes vol plezier, interactie en samenwerking! Waar plezier natuurlijk op nummer één staat, gaat het ook om de titel Tri-axY Kampioen! Hierbij wordt er ook gewerkt aan het ophalen van geld voor het solidariteitsproject. De nieuwe categorie ‘jong en oud’ is drie jaar geleden speciaal geïntroduceerd om volwassenen de kans te geven om ook aan dit enthousiaste spel mee te doen. Zo wordt niemand uitgesloten en belooft het een nog groter succes te worden.
De Tri-axY werkgroep is het hele jaar bezig met alle voorbereidingen en met telkens weer met nieuwe initiatieven te komen, zodat het spel altijd weer een verrassing is.

8. Zutphen: Zomerfestival
Al sinds 1988 organiseert YMCA Zutphen elk jaar een 4-daagse speelweek voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat het een groot succes is, blijkt wel uit het (nog steeds) groeiende aantal deelnemers. In 2016 waren er maar liefst 225 kinderen en ruim 70 vrijwilligers aanwezig op ons mooie terrein in Harfsen. Dit jaar wordt de 30e editie, wat wij natuurlijk gaan vieren met alle kinderen. Het thema is dan ook 'Kreezie Kermis'. We toveren het kampterrein om tot kermis en alle spellen worden in dat thema gegoten. Ook zijn er weer verschillende figuren aanwezig, die van alles beleven deze week. Mochten wij de YIP Award winnen, zouden we het prijzengeld goed kunnen gebruiken om het feest nog spetterender te maken!

9. Jongerenreis Bergen Belsen
Jongeren uit Duitsland, Wit-Rusland en Nederland leren elkaar en de geschiedenis kennen tijdens de internationale reis naar concentratiekamp Bergen Belsen in Duitsland. Het levert een reis op die bij iedere deelnemer een diepe indruk achterlaat. Thema’s als extremisme en racisme zijn aan de orde van de dag en daarom verdient een reis als deze extra aandacht om die thema’s op een speelse, maar indringende manier aan de kaak te stellen. Vanaf dit jaar gaan we dit project aanhaken bij een voorjaarsreis met wel 10 nationaliteiten. Daarnaast zijn er contacten gemaakt met Antilliaanse organisaties in Amsterdam om 200 Antilliaanse jongeren met het project kennis te laten maken. Genoeg te doen dus, let’s make it happen!

10. BePart in Kampen
Be part is een project van YMCA Jeugdwerk in samenwerking met de gemeente Kampen (Overijssel). Het project ondersteunt kinderen uit minima-gezinnen door bijvoorbeeld kinderfeestjes, een Spektakel-dag, deelnemen aan een Y Camp en workshops voor hun ouders.
Een werkgroep met 4 vrijwilligers vormt de spil van dit project. Samen werven ze leuke activiteiten voor kinderen, bij plaatselijke ondernemers en ook bij particulieren. Ook hebben ze contact met de gezinnen die zich bij Be part aangemeld hebben, om contact op te bouwen en ook om te inventariseren waar behoefte aan is. Deze gezinnen hebben moeite om rond te komen en daardoor is er vaak geen gelegenheid om in mogelijkheden te denken. Be part wil dit wel doen!